Yleisurheilukesästä seuran oma brändi
Säkylän Urheilijoiden kesätoimintaa viidettä vuotta rytmittävän ”Yleisurheilukesän” dynamo Jukka-Pekka Puumalainen sanoo tuotteen olevan niin onnistunut, että hän voi vilpittömästi suositella sitä kaikille. Paketista on askel askeleelta muodostunut säkyläläinen brändi, jonka perään kysellään hanakasti myös muista seuroista.

Yleisurheilukesän tapahtumissa kirmaa parhaimmillaan noin sata lasta ja nuorta. Maanantaisin leikitään ja harjoitellaan, torstaisin puolestaan kisataan seurakilpailujen merkeissä.

Kehuttu toimintakonsepti koostuu Puumalaisen mukaan neljästä kokonaisuudesta. Kesäkuun alun avajaistapahtumaan kutsutaan mukaan tähtivieras Suomen huipulta. Tänä vuonna hän oli pika-aituri Nooralotta Neziri, joka valmentajansa kanssa kävi tsemppaamassa säkyläläisiä urheilukoululaisia.

Kaikki harjoitustapahtumat viedään läpi koulutettujen ohjaajien opastuksella. Se takaa, että tehtävä perustyö säilyy laadukkaana. Ohjaajakoulutus on seurassa muutenkin tällä hetkellä hyvällä mallilla, sillä huhtikuussa päättynyt viimeisin 40 tunnin koulutusjakso toi toimintaan mukaan peräti 13 uutta vetäjää.

Myös seuran tiedottaminen on uudistettu nykypäivän edellyttämälle tasolle. Siihen liittyvät mm. Säkylän Urheilijoiden kotisivujen ja esitemateriaalin uusinta. Sähköisen viestinnän ja sosiaalisen median tarjoamat hyödyt on otettu täysimääräisesti käyttöön. Nyt seuralla on hyvä oma kanava asioiden pikaiseen kertomiseen. Se on tavallaan uusi iso askel paikallislehden ”Seurat toimivat”-palstan jälkeen.

Urheilukesän yhteydessä on pidetty muutamia harjoituspäiviä myös englannin kielellä. Oivallisen kielikylvyn paikallisille nuorille ovat mahdollistaneet säkyläläislähtöinen Pirkko Markula ja hänen amerikkalainen puolisonsa Jim Denison.Tutustu kesäesitteeseen

Toimintakulttuuriin muutoksia

Vuoden 2013 suomalaiseksi seuratyöntekijäksi valittu Jukka-Pekka Puumalainen on ravistellut ideoillaan muutenkin perinteikkään urheiluseuran rakenteita. Vaikka harrastajamäärät ovat ennenkin olleet jaksoittain korkealla, noususuhdanteet ovat kuitenkin valitettavasti kestäneet melko lyhyen ajan. Se on hänen mukaansa johtunut siitä, että ohjaus- ja avaintehtävät pakkaavat kasaantumaan liiaksi tietyille henkilöille.

Puumalainen arvelee, että nyt tämä miina on osattu seurassa kiertää. Viime syksynä aika oli vihdoin kypsä siihen, kun useampia toimintatarmoisia naisia tuli samanaikaisesti yleisurheilun johtoon mukaan. Näin saatiin kaikkien taakkaa kevennettyä ja vastuualueita jaettua. Perustettiin johtoryhmä, jossa valmennusta koordinoi Jukka-Pekka Puumalainen itse, ja muissa tehtävissä häärivät Jenni Hulmi, Iiris Hynnä, Merja Ääri ja Sanna Metsänranta. Samanlaista järjestelmää toteutetaan myös hiihdon parissa Arto Rantahalvarin johdolla.

Lähes viiden vuoden järjestelmällinen työ kesä- ja talviharjoitteluineen on tuottanut myös tulospuolella hyvää hedelmää. Säkylän Urheilijat on tällä hetkellä luokittelupisteiden perusteella I-luokan seura. Valtakunnallisella seurakartalla sijoitus on 129.

Seurasta on lähdössä nuorten 14–17-vuotiaiden SM-kilpailuihin kymmenkunta yleisurheilijaa. Heillä kaikilla on halutessaan mahdollisuus nousta hyvälle kansalliselle tasolle. Ehkäpä suurimmat odotukset kohdistuvat kesän 2013 finalisteihin Reetta Malmiin ja Kalle Kompuiseen, joilla eväät riittävät aina mitaleille asti.

Entisen pikakiitäjän ja nuorten Suomen mestarin Markku Laxin mukaantulo valmennusjoukkoihin on seuralle iso askel kohti vieläkin parempia vuosia. Hän on innostunut ja omaa kovaa kokemusta omien urheiluvuosien ja tyttärensä Elina Laxin valmennuksen kautta. Markun talliin kuuluu tällä hetkellä neljä nuorta lupausta. Edellä mainittujen Malmin ja Kompuisen lisäksi valmennuksellista ohjausta saavat Kompuisen kaksostytöt Jenna ja Sofia.

Valmentajavelho monessa mukana

Huovinrinteen koulun opettajana toimiva Jukka-Pekka Puumalainen lähti ohjaus- ja valmennuspuuhiin Esko Isotalon houkuttelemana. Valmentamaan hänet opetti noormarkkulainen Seppo Välimäki, joka omalla esimerkillään näytti sitoutumisen mallin ja asenteen itse työhön.

Poikavuosina itsekin aitajuoksussa ja pituudessa hyvin pärjännyt Puumalainen kirjoitti ensimmäiset varsinaiset harjoitteluohjelmat 1980-luvun alussa Teija Aaltoselle. Sen jälkeen hänen opeistaan pääsi kymmenisen vuotta myöhemmin nauttimaan toinen köyliöläinen Tommi Vuorinen, josta kahdeksassa vuodessa kasvoi 7,50 metrin pituushyppääjä ja maaotteluedustaja.

Sen jälkeen säkyläläisen valmennustallin ovat käyneet läpi mm. Johanna Halkoaho, Marika Salminen, Johanna Lehtinen sekä Mari ja Minna Järvenpää. Kukin heistä oli suomalaisen yleisurheilun kärkinimiä omalla aikakaudellaan.

Vuosiin 2006–2009 osui lisäksi päätoiminen valmennustyö kestävyysjuoksun lajivalmentajana Tommy Ekblomin aisaparina. Tuosta ajasta puoli vuotta kului leirijärjestelyissä Portugalin auringon alla. Yksilölajien lisäksi Puumalainen on jakanut valmennuksellista tietämystään porilaiselle jääpallolle ja jääkiekolle sekä toiminut lentopalloseura LiigaEuran fysiikkavalmentajana.

Sivustosta

Sivustosta
Toteutus

Täydennä historiikkia

Lähetä palautetta tai kerro meille muistojasi seurasta.

Lähetä viestisi tästä

Ota yhteyttä

Säkylän Urheilijat ry
Seuratalo Honkala 2 krs
Poroholmantie 1, 27800 Säkylä
toimisto@sakylanurheilijat.fi